Veel gestelde vragen
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Wat is een rechtswinkel?

Bij een rechtswinkel kunt u terecht voor gratis juridisch advies. Bij de rechtswinkel Dordrecht kunt u met alle vragen terecht: een vraag over uw arbeidsovereenkomst, over een product wat u gekocht heeft en niet goed werkt, over een geschil met een andere burger, een geschil met de overheid enz.

Naast advies kan de rechtswinkel u ook helpen met het schrijven van een brief, een bezwaarschrift, een beroepschrift of een dagvaarding. In sommige gevallen kan de rechtswinkel een zaak innemen. Dit betekent dat de rechtswinkel dan namens u de procedure voert om het probleem op te lossen.

Wat is het verschil tussen een rechtswinkel en een wetswinkel?

Het concept van de Rechtswinkels is afgeleid van de Engelse (en Amerikaanse) 'Lawshops'. Het Engelse woord 'law' kan, afhankelijk van de manier waarop het wordt gebruikt, vertaald worden als 'recht' of als 'wet'. Bij de oprichting van de diverse Rechtswinkels en Wetswinkels in Nederland heeft elk bestuur voor zich één van beide vertalingen gekozen.

'Rechtswinkel' en 'wetswinkels' zijn dus twee benamingen voor dezelfde vorm van rechtshulp. Er is geen aantoonbaar verschil in de dienstverlening. Wel zijn er meer Rechtswinkels dat Wetswinkels. Wellicht komt dit doordat 'recht' meer omvattend is dan 'wet'.

Wat is het verschil met het juridisch loket?

Bij het Juridisch Loket werken HBO geschoolde medewerkers. Bij de rechtswinkel werken voornamelijk universitair geschoolde rechtshulpverleners. Een ander verschil is dat het juridisch loket alleen juridisch advies geeft en niet in staat is om een zaak voor u in te nemen en namens u een procedure te voeren om het probleem op te lossen. In dat soort gevallen stuurt het Juridisch Loket cliënten door naar een advocaat of naar de rechtswinkel.

Werken alleen studenten bij de rechtswinkel?

Uit een recent onderzoek blijkt dat bij de rechtswinkels in Nederland ongeveer 70% (laatste jaars) universitair geschoolde rechtenstudenten werken en 30% universitair afgestudeerde juristen (voornamelijk advocaten). Ook bij de rechtswinkel Dordrecht vind u zowel rechtenstudenten als afgestudeerde juristen, waaronder advocaten.

Wat moet ik meenemen als ik naar de rechtswinkel kom?

Wanneer u tijdens het inloopspreekuur langskomt, is het voor de rechtshulpverleners handig als u alles mee neemt wat met uw vraag of probleem te maken heeft. Dus zoveel mogelijk brieven / papieren enzovoorts. Aan de hand van deze papieren kunnen de rechtshulpverleners u nog beter van dienst zijn.

Is het beter om langs te komen of te bellen tijdens spreekuur?

Dit hangt vooral af van waar u woont. Indien u niet in de buurt van de rechtswinkel woont, bijvoorbeeld in Breda, Rotterdam of Schiedam, is het voor u misschien makkelijker om eerst te bellen. Onze rechtshulpverleners zullen dan proberen u telefonisch van advies te voorzien. Als blijkt dat de vraag toch te ingewikkeld is vragen wij u of u een keer met alle papieren langs wilt komen op het inloopspreekuur.

Als u in de buurt woont kunt u tijdens het inloopspreekuur langskomen. U moet er wel rekening mee houden dat de personen die als eerste binnenkomen ook als eerste worden geholpen.

Wat kan de rechtswinkel voor mij doen?

De rechtshulpverleners van de rechtswinkel zullen eerst luisteren naar uw probleem. Als het om een ingewikkelde juridische kwestie gaat zullen zij het eerst voor u `vertalen` in normaal begrijpelijke taal. Vervolgens zullen de rechtshulpverlener u van advies voorzien. Hierbij zal besproken worden wat uw rechten en plichten zijn, welke stappen u kunt ondernemen en wat u voor stappen kunt verwachten van uw wederpartij. Indien nodig helpen wij u bij het opstellen met een brief, een bezwaarschrift, een beroepschrift of een dagvaarding. In sommige gevallen kan de rechtswinkel een zaak innemen. Dit betekent dat de rechtswinkel dan namens u de procedure voert om het probleem op te lossen.

Als uw probleem te ingewikkeld is of het financieel belang te hoog is, zal de rechtswinkel u in contact brengen met een advocaat. De rechtswinkel beschikt over een lijst met advocaten waarmee afspraken zijn dat u in ieder geval een gratis intakegesprek krijgt. Afhankelijk van uw inkomen en vermogen kunnen deze advocaten u op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand helpen.

Bezoekadres

U kunt ons vinden aan de Torenstraat 138 te (3311 TR) Dordrecht

Onze Sponsoren

E-mail

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..