Rechtswinkel
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Afgelopen woensdagavond werd in de Dordtse gemeenteraad de ‘agenda voor de stad’ besproken. Het stadsbestuur wil vanaf 1 januari 2017 fors gaan bezuinigen op de zogenaamde kleine subsidies. In totaal moet er op deze manier structureel ruim 1 miljoen bezuinigd worden. Op het voor dit onderwerp georganiseerde sprekersplein toonde de rechtswinkel begrip voor de noodzaak tot bezuinigen, maar plaatste tevens een belangrijke kanttekening. Het bezuinigen op de kosteloze rechtsbijstand, zo gaf de rechtswinkel aan, brengt uiteindelijk meer kosten met zich mee dan de bezuiniging oplevert. De kosten die de rechtswinkel de gemeente aan bijzondere bijstand bespaart zijn een veelvoud van het jaarlijks versterkte subsidiebedrag.

Hoewel het financiële argument natuurlijk van belang is, raakt een bezuiniging op de subsidie van de rechtswinkel ook aan iets veel fundamentelers: gratis toegang tot juridische bijstand. Nu het Juridisch Loket in Dordrecht haar balie slechts twee uur per week, en op afspraak, openstelt is de rechtswinkel de enige instantie in Dordrecht die een ieder kosteloos van rechtshulp voorziet. Met het wegvallen van de gemeentelijke subsidie zal ook de rechtswinkel, na 40 jaar en het beantwoorden van ruim 50.000 rechtsvragen, haar deuren moeten sluiten. Op die manier blijven er voor de burger met de kleine beurs geen (laagdrempelige) mogelijkheden over om effectief gebruik te maken van hun fundamentele recht op juridische bijstand. Het is zeer de vraag of de gemeenteraad moet instemmen met een bezuinigingsvoorstel dat zijn beoogd doel voorbijschiet en bovendien een klap is in het gezicht van de kwetsbaarste mensen in de stad. Op woensdag 1 juli stemt de gemeenteraad over het voorstel.

Onze Sponsoren

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..