Justitieel Klachtenbureau
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Klachten over politie en/of justitie

Naast een rechtswinkel voor algemene juridische vragen is de Stichting Rechtswinkel Dordrecht ook een Justitieel Klachtenbureau. Dit houdt in dat u bij de rechtswinkel terecht kunt met zaken die betrekking hebben op het optreden van politie en/of justitie. Meent u bijvoorbeeld dat u ten onrechte bent aangehouden, dat u te lang bent vast gehouden of heeft de politie volgens u te veel geweld gebruikt bij een aanhouding, dan kunt u dit aan onze rechtshulpverlener voor leggen. Voor klachten over politie en justitie raden wij u aan langs te komen op een van onze inloopspreekuren. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Het is belangrijk dat u alle stukken die u heeft ontvangen of die met de zaak te maken hebben meeneemt naar het spreekuur, zodat onze rechtshulpverleners een goed beeld kunnen vormen van de zaak. Ook willen wij u vragen uw verhaal op papier te zetten en mee te nemen naar ons spreekuur.

Op het spreekuur

Op het spreekuur zullen twee rechtshulpverleners naar uw zaak kijken. Het kan namelijk zijn dat de politie achteraf onterecht heeft opgetreden, maar zij dit op het moment zelf volgens de wet wel mocht. Indien onze rechtshulpverleners van mening zijn dat politie of justitie de juridische grenzen heeft overschreden, kunnen wij - afhankelijk van verschillende omstandigheden - uw zaak innemen. Op het spreekuur zullen wij u vragen een machtiging in te vullen, waarmee u ons de bevoegdheid geeft stukken e.d. die op de zaak betrekking hebben bij politie of justitie op te vragen. Bovendien zullen wij alle brieven e.d. die u over de zaak heeft kopiëren.

Informatie opvragen bij politie en/of justitie

Een van onze rechtshulpverleners zal vervolgens een brief opstellen naar politie of justitie, met het verzoek om brieven e.d. die met de zaak te maken hebben aan de rechtswinkel toe te sturen. Voordat deze brief naar politie en/of justitie verstuurd wordt, dient u eerst met deze brief akkoord te gaan. Met de aanvullende informatie kunnen onze rechtshulpverleners een vollediger beeld krijgen van de zaak. In eerste instantie zullen onze rechtshulpverleners dan ook alleen aanvullende informatie opvragen bij politie of justitie. Dit betekent niet dat wij op dat moment een klacht bij politie en/of justitie indienen.

Reactie van politie en/of justitie

Als wij een reactie hebben ontvangen van politie of justitie op onze brief nemen wij - ongeacht de inhoud van de reactie - altijd contact met u. Zo kan politie en/of justitie ons aanvullende informatie hebben gestuurd of kan het zo zijn dat politie of justitie ons uitnodigt voor een gesprek over de zaak.

Gesprek met politie en/of justitie

Politie en/of justitie kan u naar aanleiding van onze brief uitnodigen voor een gesprek over de zaak. Dit zal niet in alle zaken het geval zijn. Twee rechtshulpverleners kunnen met u meegaan naar dit gesprek, tenzij u dit liever niet heeft.

Vervolg van de zaak

Mede afhankelijk van de reactie van politie en/of justitie bestaat er een mogelijkheid een officiële klacht in te dienen tegen politie en /of justitie. Het indienen van een officiële klacht is een uiterst middel, wat betekent dat de rechtswinkel in eerste instantie door bemiddeling zal proberen het ongenoegen over een zaak tot een einde te brengen.

Onze rechtshulpverleners nemen, voordat zij een klacht kunnen indien bij politie en/of justitie, altijd contact op met het bestuur over de betreffende zaak. Naar aanleiding van dit contact besluit het bestuur of de rechtswinkel voor u wel of geen klacht in zal dienen. Onze rechtshulpverleners zullen hierover contact met u opnemen. Indien het bestuur heeft besloten dat de rechtswinkel geen klacht indient bij politie en/of justitie, behoudt u te allen tijde de mogelijkheid zelf een klacht in te dienen.

Indienen van een klacht

Als het bestuur de rechtshulpverlener toestemming heeft gegeven een klacht in te dienen tegen politie en/of justitie, stelt de medewerker een klachtbrief. Voordat deze brief verstuurd wordt, moet ook u met de brief akkoord zijn. Als politie en/of justitie deze klachtbrief heeft ontvangen, wordt binnen de organisatie een officiële klachtenprocedure gestart. Het verloop van deze procedure kan verschillen naar het gebied waar zich de zaak heeft afgespeeld, maar veelal wordt de klacht in behandeling genomen door een onafhankelijke klachtencommissie. Deze klachtencommissie zal tijdens een of meerdere zittingen de betrokken personen, waaronder u, uitnodigen om hun verhaal te doen. Afhankelijk van deze zitting(en) en de beschikbare informatie geeft de commissie een advies aan de korpsbeheerder over de klacht. Vervolgens beslist de korpsbeheerder over uw klacht. Deze kan de klacht gegrond of ongegrond verklaren. De officiële klachtenprocedure beslaat - afhankelijk van de situatie - enkele maanden.

Nationale Ombudsman

Indien uw klacht ongegrond wordt verklaard, bestaat de mogelijkheid een klacht in te dienen bij de Nationale Ombudsman. In overleg met het bestuur kan een rechtshulpverlener u ook in deze procedure bijstaan.

Bezoekadres

U kunt ons vinden aan de Torenstraat 138 te (3311 TR) Dordrecht

Onze Sponsoren

Openingstijden

De rechtswinkel Dordrecht is op de volgende tijden geopend:

Maandag : 19:00 - 21:00
Dinsdag : 19:00 - 21:00
Woensdag : 19:00 - 21:00
Donderdag : 19:00 - 21:00
Zaterdag : 13:00 - 15:00

U kunt op deze tijden langskomen zonder afspraak, of ons bellen op  078 - 613 44 58. Mocht u ons buiten de openingstijden willen bereiken, dan kunt u ons bellen en een boodschap achterlaten op ons antwoordapparaat, of een Whatsapp bericht sturen.

E-mail

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..