Woonkostentoeslag
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Woonkostentoeslag

Wat is het doel van woonkostentoeslag?

Het kan voorkomen dat uw inkomsten plotseling dalen terwijl u geen recht heeft op huurtoeslag. Woonkostentoeslag kan dan uitkomst bieden om uw huur of hypotheek te kunnen blijven betalen. Deze vorm van bijzondere bijstand is van toepassing in geval uw inkomsten plotseling dalen door scheiding, ziekte of werkloosheid. Het is niet verreist dat u een gewone bijstandsuitkering heeft. De woonkostentoeslag wordt in beginsel toegekend voor zes maanden. Het is mogelijk dat deze termijn verlengd wordt.

Voorwaarden voor woonkostentoeslag

U komt in aanmerking voor woonkostentoeslag als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Uw inkomen is onverwacht gedaald;
  • U zoekt of gaat zoeken naar een goedkoper woon- of huurhuis;
  • De kosten zijn te hoog gezien uw huidige inkomen;
  • U komt niet in aanmerking voor reguliere huurtoeslag.

In het geval dat u in een huurhuis woont stelt de gemeente als aanvullende voorwaarde dat u een urgentieverklaring aanvraagt. Dit doet u bij de Stichting Urgentiebepalingen Woningzoekenden Rijnmond. Indien uw aanvraag voor een urgentieverklaring afgewezen wordt kunt u in bezwaar gaan tegen deze beslissing. Wordt het bezwaar afgewezen, dan kunt naar de rechter gaan om in beroep te gaan. Dit vereist dat u een beroepschrift opstelt. Een advocaat kan u hierbij helpen.

Het is aan te raden om, in geval van afwijzing van het verzoek tot woonkostentoeslag, in bezwaar te gaan en tevens een nieuwe aanvraag in te dienen. Dit maakt de kans van slagen groter.

Wat kan Stichting Rechtswinkel Dordrecht voor u betekenen?

Heeft u behoefte aan hulp met betrekking tot uw huurrechtprocedure? Stichting Rechtswinkel Dordrecht kan u adviseren met betrekking tot de procedure. Gezien de verplichte procesvertegenwoordiging heeft u een advocaat nodig in de procedure. Wij kunnen u doorverwijzen naar een huurrecht specialist, die u goed van dienst kan zijn.

Wilt u uw situatie graag persoonlijk bespreken?

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Stichting Rechtswinkel Dordrecht. Onze juristen kunnen u aan de hand van een gedegen advies op weg helpen. Indien nodig, zullen wij u doorverwijzen naar een professional die u in uw situatie van dienst kan zijn. U kunt vervolgens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek inplannen.  Uiteraard is onze advisering volledig gratis.

U kunt zowel telefonisch, per e-mail of via onze website contact met ons opnemen. Daarnaast bent u van harte welkom op ons inloopspreekuur.

Openingstijden

De rechtswinkel Dordrecht is op de volgende tijden geopend:

Maandag : 19:00 - 21:00
Dinsdag : 19:00 - 21:00
Woensdag : 19:00 - 21:00
Donderdag : 19:00 - 21:00
Zaterdag : 13:00 - 15:00

U kunt op deze tijden langskomen zonder afspraak, of ons bellen op  078 - 613 44 58. Mocht u ons buiten de openingstijden willen bereiken, dan kunt u ons bellen en een boodschap achterlaten op ons antwoordapparaat, of een Whatsapp bericht sturen.

E-mail

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..