Partneralimentatie
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Partneralimentatie

Heeft u een geschil met betrekking tot de partneralimentatie?

De partneralimentatie is bij een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap regelmatig onderwerp van discussie. De regels met betrekking tot de partneralimentatie zijn niet altijd even duidelijk. Daarom geeft Stichting Rechtswinkel Dordrecht u graag een overzicht.

Wat is de partneralimentatie?

Na een echtscheiding of ontbinding ontstaat het recht op een bijdrage in het levensonderhoud. Dit wordt de partneralimentatie genoemd. Partner alimentatie is geen hard recht. U en uw partner kunnen overeenkomen dat de partneralimentatie achterwege wordt gelaten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u niet meer afhankelijk wilt zijn van uw ex-partner. Als u en uw partner het niet eens worden over de partneralimentatie, kunt u een verzoek tot vaststelling van de partneralimentatie indienen bij de rechtbank. De meest effectieve manier is het indienen van een nevenverzoek bij het verzoek tot echtscheiding of ontbinding.

De omvang van de partneralimentatie

De omvang van de partneralimentatie wordt niet zomaar begroot. De partneralimentatie is gebaseerd op de behoefte en draagkracht van u en uw partner. Een rechter zal dus kijken naar het bedrag dat u of uw partner daadwerkelijk nodig hebt om in het dagelijks levensonderhoud te kunnen voorzien. De draagkracht ziet vooral op de partner die de alimentatie zal gaan betalen. Het is dus van belang wat de afdragende partner kan missen. Als de afdragende partner een nieuwe partner vindt, wordt dit niet betrokken in de berekening van de partneralimentatie. Het kan echter wel van invloed zijn op de draagkracht.

Duur van de partneralimentatie

De partneralimentatie is niet onbegrensd en zal dus niet oneindig doorlopen. De partneralimentatie duurt maximaal twaalf jaar. Hiervan kunnen u en uw partner uiteraard afwijken. De alimentatie eindigt op het moment dat de behoevende partner een nieuwe partner heeft waarmee hij of zij gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. De alimentatie kan minder lang voortduren bij een kinderloos huwelijk van korter dan vijf jaar. In dat geval is de duur van de alimentatieplicht gelijk aan de duur van het huwelijk.

Het echtscheidingsconvenant

Het echtscheidingsconvenant kan een bepaling bevatten dat de alimentatie niet mag worden gewijzigd. In dat geval zal een wijziging in behoefte of draagkracht geen wijziging teweegbrengen. In geval van bijzondere omstandigheden kan hierop een uitzondering worden gemaakt. In dat geval dient de rechter de wijziging in partneralimentatie vast te stellen. Het is aan de partner die wijziging verzoekt om te bewijzen dat sprake is van bijzondere omstandigheden.

Wat kan Stichting Rechtswinkel Dordrecht voor u betekenen?

Heeft u behoefte aan hulp met betrekking tot uw echtscheidingsprocedure? Stichting Rechtswinkel Dordrecht kan u adviseren met betrekking tot de procedure. Gezien de verplichte procesvertegenwoordiging heeft u een advocaat nodig in de procedure. Wij kunnen u doorverwijzen naar een familierechtspecialist, die u goed van dienst kan zijn.

Wilt u uw situatie graag persoonlijk bespreken?

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Stichting Rechtswinkel Dordrecht. Onze juristen kunnen u aan de hand van een gedegen advies op weg helpen. Indien nodig, zullen wij u doorverwijzen naar een professional die u in uw situatie van dienst kan zijn. U kunt vervolgens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek inplannen.  Uiteraard is onze advisering volledig gratis.

U kunt zowel telefonisch, per e-mail of via onze website contact met ons opnemen. Daarnaast bent u van harte welkom op ons inloopspreekuur.

Openingstijden

De rechtswinkel Dordrecht is op de volgende tijden geopend:

Maandag : 19:00 - 21:00
Dinsdag : 19:00 - 21:00
Woensdag : 19:00 - 21:00
Donderdag : 19:00 - 21:00
Zaterdag : 13:00 - 15:00

U kunt op deze tijden langskomen zonder afspraak, of ons bellen op  078 - 613 44 58. Mocht u ons buiten de openingstijden willen bereiken, dan kunt u ons bellen en een boodschap achterlaten op ons antwoordapparaat, of een Whatsapp bericht sturen.

E-mail

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..