Ontslag
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Ontslag

Wordt u ontslagen?

Ontslag kan erg vervelend zijn en veel vergaande consequenties hebben voor u. Hieronder laten wij licht schijnen op de regels met betrekking tot ontslag.

Uw werkgever kan u niet zomaar ontslaan, daarvoor gelden bepaalde regels. Wanneer die niet nageleefd worden spreekt men van onrechtmatig ontslag. Deze regels zijn vastgelegd in de Wet Werk en Zekerheid (hierna: WWZ).

Voorwaarden

Een ontslag is alleen geldig wanneer de werkgever over een geldige ontslaggrond beschikt, herplaatsing niet mogelijk is en de toestemming is gevraagd bij het UWV of de kantonrechter.

Ontslaggronden

  • bedrijfseconomische redenen (reorganisatie of verval van arbeidsplaatsen);
  • langdurige arbeidsongeschiktheid/ziekte;
  • regelmatig ziekteverzuim;
  • disfunctioneren;
  • verwijtbaar handelen/nalaten;
  • werkweigering;
  • verstoorde arbeidsrelatie;
  • overige redenen.

Vanaf 2020 verandert deze regelgeving gedeeltelijk. Op dit moment moet de werkgever één van de bovengenoemde gronden volledig kunnen bewijzen, maar volgend jaar wordt een combinatie van bepaalde gronden mogelijk.

Herplaatsing

Voorafgaand aan ontslag moeten de herplaatsingsmogelijkheden worden bekeken. Wanneer herplaatsing mogelijk is mag de arbeidsovereenkomst niet op een dergelijke manier worden beëindigd.

Opzegtermijn

Zowel bij een ontslagaanvraag bij het UWV als bij de kantonrechter moet de indiener rekening houden met een opzegtermijn. De duur van de procedure mag in mindering gebracht worden op de opzegtermijn, zolang minstens een maand overblijft

Tussentijdse opzegging

Het ontslagstelsel zoals hierboven omschreven geldt ook bij tussentijdse opzegging. Tussentijdse opzegging houdt in dat de werkgever een tijdelijke arbeidsovereenkomst vroegtijdig wil beëindigen. Dit is echter alleen mogelijk als uw arbeidsovereenkomst een tussentijdsopzegbeding bevat.

Wat kan Stichting Rechtswinkel Dordrecht voor u betekenen?

Heeft u behoefte aan hulp? Stichting Rechtswinkel Dordrecht kan u adviseren met betrekking tot uw rechten. Afhankelijk van de zaak, kan de rechtswinkel ook namens u procederen. Wenst u een doorverwijzen naar een specialist, dan kennen wij goede advocaten voor u die niet duur zijn. Wellicht komt u in aanmerking voor een advocaat op kosten van de overheid. Ook daar kunnen wij u over adviseren.

Wilt u uw situatie graag persoonlijk bespreken?

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Stichting Rechtswinkel Dordrecht. Onze juristen kunnen u aan de hand van een gedegen advies op weg helpen. Indien nodig, zullen wij u doorverwijzen naar een professional die u in uw situatie van dienst kan zijn. U kunt vervolgens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek inplannen.  Uiteraard is onze advisering volledig gratis.

U kunt zowel telefonisch, per e-mail of via onze website contact met ons opnemen. Daarnaast bent u van harte welkom op ons inloopspreekuur.

Openingstijden

De rechtswinkel Dordrecht is op de volgende tijden geopend:

Maandag : 19:00 - 21:00
Dinsdag : 19:00 - 21:00
Woensdag : 19:00 - 21:00
Donderdag : 19:00 - 21:00
Zaterdag : 13:00 - 15:00

U kunt op deze tijden langskomen zonder afspraak, of ons bellen op  078 - 613 44 58. Mocht u ons buiten de openingstijden willen bereiken, dan kunt u ons bellen en een boodschap achterlaten op ons antwoordapparaat, of een Whatsapp bericht sturen.

E-mail

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..