Einde van de arbeidsovereenkomst

Is u verteld dat uw arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd?

Dit kan u in een erg vervelende situatie brengen. U hebt het totaal niet zien aankomen, of u hebt net een grote aankoop gedaan. Hieronder volgen de rechten en plichten in een dergelijke situatie.

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd

Uitsluitend een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan van rechtswege aflopen. Van rechtswege wilt zeggen zonder dat iemand een (extra) rechtshandeling hoeft te verrichten. Dit is dan ook de reden waarom het belangrijk is voor u om te kijken wat voor contract u hebt. U kunt een contract voor bepaalde tijd herkennen aan een concrete einddatum van de arbeidsrelatie, een specifiek tijdsgebonden project of het invallen voor een zieke werknemer.

Ketenregeling

Het is mogelijk dat u, zonder dat u zich daar bewust van bent, een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt gekregen. Deze kan die niet van rechtswege aflopen. In een aantal uitzonderlijke situaties kan uw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege zijn omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Volgens de wet gebeurt dat in de volgende situaties:

U hebt twee of meer arbeidsovereenkomsten gehad die elkaar hebben opgevolgd binnen zes maanden, waarvan de totale lengte twee jaar bedraagt;

U hebt meer dan drie arbeidsovereenkomsten gehad, die elkaar hebben opgevolgd binnen een termijn van zes maanden

Hierop gelden een uitzondering, namelijk dat van de bovengenoemde termijnen wordt afgeweken in een op uw arbeidsovereenkomst van toepassing verklaarde cao. Op 1 januari 2020 treedt de nieuwe wet Arbeidsrecht in Balans in werking, hierbij wordt de termijn van twee jaar naar drie jaar verlengd.

Opvolgend werkgeverschap

Voor de berekening van de ketenregeling worden ook de jaren meegeteld die u bij een andere werkgever hebt gewerkt wanneer uw nieuwe werkgever als opvolger aangemerkt kan worden. Hiervan is sprake als uw huidige werkgever u op eigen initiatief heeft overgenomen van de vorige werkgever en u nog steeds dezelfde functie hebt.

Aanzegging

Heeft uw werkgever zich aan zijn/haar verplichtingen gehouden? Uw werkgever moet u minstens een maand voor aflopen van de arbeidsovereenkomst schriftelijk mededelen of de arbeidsovereenkomst wordt verlengd en zo ja, onder welke voorwaarden. Aanzeggen is echter alleen nodig als uw arbeidsovereenkomst langer dan zes maanden heeft geduurd.

Aanzegboete

Is uw werkgever te laat met aanzeggen, dan hebt u recht op een schadevergoeding. Het bedrag bedraagt het aantal dagen dat uw werkgever te laat is met aanzeggen vermenigvuldigd met uw dagloon, het maximum is daarom ook een maandsalaris.

De aanzegboete kent een vervaltermijn. Het vorderen van een aanzegboete moet binnen drie maanden na het schenden van de aanzegplicht gebeuren, als u dit niet binnen deze termijn doet vervalt uw vordering.

Wat kan Stichting Rechtswinkel Dordrecht voor u betekenen?

Heeft u behoefte aan hulp? Stichting Rechtswinkel Dordrecht kan u adviseren met betrekking tot uw rechten. Afhankelijk van de zaak, kan de rechtswinkel ook namens u procederen. Wenst u een doorverwijzen naar een specialist, dan kennen wij goede advocaten voor u die niet duur zijn. Wellicht komt u in aanmerking voor een advocaat op kosten van de overheid. Ook daar kunnen wij u over adviseren.

Wilt u uw situatie graag persoonlijk bespreken?

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Stichting Rechtswinkel Dordrecht. Onze juristen kunnen u aan de hand van een gedegen advies op weg helpen. Indien nodig, zullen wij u doorverwijzen naar een professional die u in uw situatie van dienst kan zijn. U kunt vervolgens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek inplannen.  Uiteraard is onze advisering volledig gratis.

U kunt zowel telefonisch, per e-mail of via onze website contact met ons opnemen. Daarnaast bent u van harte welkom op ons inloopspreekuur.