Rechtskundig advies en rechtshulp

Foto van wetboek met penWat zijn mijn rechten en mijn plichten? Hoe kan ik een beroep doen op mijn rechten? Deze vragen kunt u zichzelf stellen in verschillende situaties. Bijvoorbeeld als u een conflict heeft met uw werkgever of als u een ingewikkelde brief heeft ontvangen van een instantie. Bij al deze zaken kan de rechtswinkel u helpen door u van advies te voorzien of u te helpen bij het schrijven van een brief of een bezwaarschrift. In bepaalde gevallen kan de rechtswinkel namens u optreden en voor u onderhandelen of uw zaak aan de bestuursrechter of kantonrechter voorleggen.

Vijf keer per week houden wij zowel een inloop spreekuur als een telefonisch spreekuur. U kunt bij ons terecht voor alle juridische vragen, zoals bijvoorbeeld:

Discriminatie  -  vanwege herkomst, huidskleur, gender, seksuele geaardheid enz.
Familierecht  -  echtscheiding, erkenning, gezag, kinderalimentatie, omgang enz.
Huur  -  borg, onderhoud, ontruiming, opzegging, woonkostentoeslag enz.
Koop  -  slecht product, kapot product, te late levering enz.
Klachten  -  politie, advocaat, notaris, gezondheidszorg enz.
Overheid  -  bezwaarschriften, beroepsprocedure enz.
Schulden  -  deurwaarder, schuldsanering enz. 
Strafrecht  -  diefstal, aangifte, strafvervolging enz.
Uitkeringen  -  bijstand, WIA, AOW enz.
Werk  -  bijzonder verlof, loon, ontslag, op staande voet, re-integratie, ziekte enz.

 De rechtswinkel is gevestigd in Dordrecht, maar de doelstelling van de rechtswinkel beperkt zich niet tot de gemeente Dordrecht. Iedereen kan gratis gebruik maken van de rechtswinkel. Ook als u buiten Dordrecht woont, bijvoorbeeld in Zwijndrecht, Papendrecht of Sliedrecht, kunt u bij ons terecht. Kortom, u bent altijd welkom.

Klachten over politie en/of justitie

Naast een rechtswinkel voor algemene juridische vragen is de Stichting Rechtswinkel Dordrecht ook een Justitieel Klachtenbureau. Dit houdt in dat u bij de rechtswinkel ook terecht kunt met zaken die betrekking hebben op het optreden van politie en/of justitie. Meent u dat u ten onrechte bent aangehouden, bent u volgens eigen zeggen te lang vast gehouden of heeft de politie volgens u te veel geweld gebruikt bij bijvoorbeeld een aanhouding, dan kunt u op de pagina 'Justitieel Klachten Bureau' lezen hoe de rechtswinkel u bij uw klacht kan helpen.