Home
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht

Onze hoofdsponsoren

Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

In verband met de feestdagen is Stichting Rechtswinkel Dordrecht gesloten op:

  • maandag 5 december (Sinterklaasavond);
  • zaterdag 24 december (kerstavond);
  • maandag 26 december (tweede kerstdag) en
  • zaterdag 31 december (oudjaarsdag).

Op deze dagen kunt U natuurlijk wel gewoon digitaal uw vraag stellen of het antwoordapparaat (078-6134458) inspreken met uw naam en telefoonnummer. De rechtswinkel zal dan zo spoedig mogelijk uw vraag beantwoorden.

De Stichting Rechtswinkel Dordrecht wenst iedereen alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuw jaar!

In verband met de feestdagen is Stichting Rechtswinkel Dordrecht gesloten op 27 april 2017 (Koningsdag). 

Op deze dag kunt U natuurlijk wel gewoon digitaal uw vraag stellen of het antwoordapparaat (078-6134458) inspreken met uw naam en telefoonnummer. De rechtswinkel zal dan zo spoedig mogelijk uw vraag beantwoorden.

De Stichting Rechtswinkel Dordrecht wenst iedereen alvast een leuke Koningsdag toe!

Rechtswinkel Dordrecht moet op korte termijn haar deuren sluiten

Sluiting Rechtswinkel

De gemeenteraad van Dordrecht heeft ingestemd met het voorstel van het gemeentebestuur om per 1 januari 2017 te gaan bezuinigen op alle kleine subsidies. Voor tal van initiatieven heeft dit grote financiële gevolgen, zoals voor de evenementen van bewonersverenigingen, cultuurverenigingen en voor de gratis juridische bijstand van Stichting Rechtswinkel Dordrecht.

Sinds haar oprichting in 1974 ontvangt de Rechtswinkel Dordrecht subsidie van de gemeente. Op jaarbasis verleent de Rechtswinkel met 30 juristen, waaronder 10 advocaten en een budget van ongeveer € 14.000,- in bijna 2.500 zaken juridische bijstand. Mensen kunnen bellen of zonder afspraak langskomen voor gratis juridisch advies. Bovendien kan de Rechtswinkel kosteloos juridische procedures voeren tegen bijvoorbeeld werkgevers, incassobureaus en online aanbieders.

De Rechtswinkel wordt in haar voortbestaan bedreigd. Vanaf 1 januari 2017 zal de Rechtswinkel geen subsidie meer ontvangen van de gemeente. Het wordt daarmee onmogelijk de organisatie voort te laten bestaan en onafhankelijke kosteloze juridisch bijstand te blijven aanbieden aan de burger. Met het volledig wegvallen van de gemeentelijke subsidie zal de Rechtswinkel, na ruim 42 jaar en hulp bij meer dan 55.000 zaken, haar deuren moeten sluiten.

Dit is opmerkelijk, want per saldo leidt deze ‘bezuinigingsmaatregel’ juist tot meer kosten voor de gemeente Dordrecht. Zonder de kosteloze inzet van ruim 30 juristen zal de gemeente extra geld kwijt zijn in de vorm van bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage van een advocaat op kosten van de overheid. Met een eigen bijdrage van minimaal € 77,- voor een simpel advies, minimaal € 143,- voor rechtsbijstand en minimaal € 287,- in familierecht zaken, kan dit de gemeente al snel € 200.000,- kosten bovenop de ruim € 150.000,- die nu al per jaar aan bijzondere bijstand wordt betaald.

Tijdens de raadsvergadering van 1 juli 2016 is gestemd over het plan van de Gemeente om het verstrekken van structurele subsidies aan kleine organisaties te beëindigen. Voor een tal van kleine organisaties zoals Stichting Rechtswinkel Dordrecht (de Rechtswinkel) was een positief besluit essentieel voor hun voortbestaan.

Tijdens deze vergadering werd vanuit de fracties ChristenUnie, SGP, Beter voor Dordt en D66 een motie ingediend voor behoud van de subsidie voor de Rechtswinkel. Deze werd door de gemeenteraad unaniem aangenomen. Het aannemen van de motie biedt de Stichting de mogelijkheid om haar belangrijke juridische en maatschappelijke positie in Dordrecht te behouden door zich in te zetten om rechtzoekende burgers juridische kosteloos en belangeloos bij te staan. 

De Rechtswinkel wil de gemeenteraad - en met name de fracties SP, D66, GroenLinks en Beter voor Dordt - bedanken voor het indienen van de motie en het betuigen van hun steun. Verder wil de Stichting de media, specifiek het AD, Dordt Centraal, RTV Dordrecht en De Stem van Dordt bedanken. De media hebben door het berichten over de gevolgen van het stoppen van de Rechtswinkel mede mogelijk gemaakt dat het behoudt van de subsidie op de politieke agenda terecht is gekomen.

Tenslotte wil de Rechtswinkel de Dordtse burgers bedanken voor hun steun. De petitie ‘behoud de gratis rechtshulp van de Rechtswinkel Dordrecht’ is in enkele weken ruim 2400 keer ondertekend. De Rechtswinkel ziet dit als blijk van de waarde die de Dordtse burger hecht aan de gratis rechtshulp van de Rechtswinkel .

FNV pleit voor handhaving subsidie Rechtswinkel

FNV vraagt gemeenteraad om subsidie Rechtswinkel te handhaven

Lokaal FNV Sociaal Beleid Drechtsteden heeft een brief aan de gemeenteraad van Dordrecht geschreven naar aanleiding van het intrekken van de gemeentelijke subsidie voor de Rechtswinkel. De rechtswinkel, zo stelt de FNV, verleent gratis juridische advies aan mensen die die hulp anders niet kunnen krijgen, waardoor zij altijd het onderspit zullen delven bij conflicten met instanties en overheden. Bezorgd heeft de FNV dan ook kennis genomen van dit besluit om de subsidie aan de Rechtswinkel Dordrecht vanaf 2017 te beëindigen. Dit besluit treft met name de minst financieel draagkrachtigen onevenredig zwaar. Voor deze groep zal het daarom vrijwel onmogelijk worden om juridische bijstand in te schakelen inzake financiële geschillen en andere aanverwante zaken.

Vanuit de dienstverlening van de FNV aan de leden en anderen verwijzen wij jaarlijks vele mensen door naar de Rechtswinkel (vanwege conflicten met huur, zorg, overheid, etc.). Deze doorverwijzing wordt zeer gewaardeerd. De FNV verzoekt daarom met klem tot heroverweging van het besluit de subsidie te beëindigen.
(bron: http://www.dordrecht.net)

Bezoekadres

U kunt ons vinden aan de Torenstraat 138 te (3311 TR) Dordrecht

Onze Sponsoren

Recht in beweging

Rechtswinkel nieuws

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..